Skaffa bättre miljö på jobbet

En av nycklarna till en bättre trivsel – och därmed en bättre produktivitet – på jobbet handlar om att ge sina anställda de bästa möjligheterna i form av arbetsmiljö. Något som tyvärr ofta ignoreras och negligeras av arbetsgivare och som i sin tur – på grund av detta – leder till det som man inte vill; en sämre produktion, en sämre stämning och större risk för uppsägningar bland de man har anställda. Vad är det då vi menar med detta och hur kan man som arbetsgivare och företagsledare se till att de anställda man har trivs, stannar kvar och jobbar hårdare?

Jo, om vi här tar och ger några punkter som illustration till vad vi menar så kanske det kan vara enklare att följa. Vi säger inte här att dessa punkter är någon garanti för att öka produktionen, däremot så kommer de att leda till klart förbättrade förutsättningar för detta. En bättre arbetsmiljö och en bättre trivsel på arbetet gör nämligen alltid att de anställda i det långa loppet är beredda att gå den extra milen – något som varje företagsledare kan dra nytta av.

  • Städning. Se till att det hela tiden städas och att detta görs korrekt och om du märker att detta inte sköts så är det dags att byta företag. Med bra städning så kommer det även en annan aspekt som handlar om ren och skär hälsa. Har du dålig städning så kan detta leda till fler sjukdagar och en sämre hälsa bland dina anställda – något som du naturligtvis inte tjänar ett dugg på. Hellre fler städdagar än färre – det är nyckeln till trivsel.
  • Ventilation. Hur många anställda har du, hur litet kontor har du och hur ser egentligen tillförseln av ren och fräsch luft ut? Genom bättre ventilation så skapar du garanterat en bättre miljö som gör att de anställda orkar genom hela dagen. Många hus och lokaler har gammal och dålig ventilation och detta är verkligen något som man bör se över som företagsledare. Här finns det mycket pengar att hämta – se över er ventilation!
  • Skugga. Lika viktig som en god ventilation är under varma sommardagar är att det finns tillgång till skugga. Se till att skaffa persienner eller solfilm att sätta över dina fönster. Detta är även bra sett ur ett rent energiperspektiv.
  • Bjud till. Detta kanske inte är något praktiskt problem som kräver någon installation av något slag, dock så skapar det en bättre stämning på företaget. Med att bjuda till menar vi här att du uppmuntrar dina anställda att prestera och göra sitt bästa genom att stå för spontana luncher, after work eller olika sysselsättningar som sker utanför arbetstiden. En aktivitet att se fram emot är alltid uppskattat och sedan om det handlar om bowling, paintball eller ett hopp i en vindtunnel spelar ingen roll. Se kostnaden här som en investering som betalar sig längre fram.

Där hade vi fyra stycken små tips som kan leda till att ett företag – med relativt små medel – kan öka trivseln och göra att de anställda därigenom presterar bättre. De flesta av dessa kostar heller inte så mycket att genomföra och i några fall – exempelvis vid byte av ventilation – kan det också vara något som din hyresvärd ska stå för. Se över hur ditt kontrakt ser ut.